Kde koupit

Nikotinové sáčky a závislost na nikotinu

 
DSC09871
 

​Jednou z alternativ překonání závislosti na kouření cigaret či na jiných tabákových výrobcích jsou nikotinové sáčky. Přestože představují pro zdraví menší zlo, pořád je potřeba brát v potaz, že obsahují nikotin, který je silně návykovou látkou. Jak je to s nikotinovými sáčky a závislostí na nikotinu?

Nikotinové sáčky a nikotin

Pokud bychom porovnali nikotinové sáčky a kouření, porazí nikotinové sáčky cigarety o několik parníků. Těch výhod je celá řada. Užívání nikotinových sáčků je oproti kouření diskrétní, šetrnější pro organismus, neobtěžuje ostatní a v neposlední řadě levnější. Kromě toho nevdechujete spálený tabák, papírek a nic dalšího. 

A také ve srovnání s cigaretami máte možnost regulovat příjem nikotinu až ho zcela odstranit. Můžete totiž snižovat postupně sílu nikotinu v sáčcích i příjem, co se počtu sáčků týče.

Jak se projevuje závislost na nikotinu

Pokud bychom to vzali obecně a podíváme se nejdříve na účinky nikotinu, tak ten v nižší dávce stimuluje k lepšímu soustředění. Větší dávka má pak zklidňující účinky. Samotná závislost spočívá v toleranci. Zkrátka na to, abyste dostali stejný účinek nikotinu, potřebujete jeho větší množství. Nutí vás to pak dávku zvyšovat.

Na nikotin tedy vzniká jak fyzická, tak ale i psychosociální závislost. Sílu závislosti na nikotinu můžete sami vyhodnotit podle toho, jak moc a jak brzy po probuzení máte chuť poslat tam nikotinový sáček či jiný produkt obsahující nikotin. Obecně platí, je-li to do hodiny od probuzení, pak je vaše závislost považována za velmi silnou. 

 
104 Kč
image 1 Snatch Arctic Mint

Fresh mix mentolu a eukalyptu

104 Kč
image 21 Snatch Citrus

Sladká citrusová jízda

 

Nikotinový absťák

Abstinenčními příznaky rozumíme signály, které vám připomínají, že byste si měli dát další dávku nikotinu. Ono to má smysl. Následné užívání nikotinu uvolňuje mimo jiné dopamin, díky kterému máte pocit úlevy. 

Abstinenční příznaky se projevují jako nervozita, stres, podrážděnost, nevolnost či nemožnost odpočívat. V extrémních případech vás mohou abstinenční příznaky budit ze spánku. Taktéž se může projevovat zvýšenou chutí k jídlu. Ono se také ví, že kdo se zbaví závislosti na nikotinu, přibere pravděpodobně nějaké to kilo navíc.

Jak bojovat se závislostí na nikotinu

Abyste se dokázali zbavit závislosti na nikotinu, potřebujete silnou vůli a odhodlání se tohoto zlozvyku zbavit. V rámci zdravotního pojištění můžete dokonce využít odbornou pomoc. 

Kuřáci cigaret sahají zpravidla po alternativách než po drastickém skončení ze dne na den. Kromě nikotinových sáčků patří mezi oblíbené alternativy například elektronické cigarety, nikotinové žvýkačky či náplasti. 

Co byste si měli odnést z tohoto článku

  • nikotinové sáčky jsou ideální alternativou tabákových výrobků
  • užívání nikotinových sáčků je diskrétní
  • nikotin je silně návyková látka
  • závislost na nikotinu se projevuje tolerancí, máte nutkání dávku zvyšovat
  • sílu závislosti poznáte podle toho, jak brzy po probuzení máte chuť na nikotin
  • mezi abstinenční příznaky závislosti patří například stres, nervozita, deprese, zvýšená chuť k jídlu a další
  • závislost na nikotinu můžete řešit s odbornou pomocí a je hrazena ze zdravotního pojištění
  • doporučujeme dávku nikotinu postupně snižovat, abyste se zbavili závislosti
 
Zpět na články
 

Kde všude
koupíte Snatch