Kde koupit

Nikotinové sáčky vs žvýkací tabák. Jaký je rozdíl?

 
DSC00790
 

Vypadají skoro stejně a užívají se ke stejnému účelu. Ale nejde o totéž. Řeč je o nikotinových sáčcích a žvýkacím tabáku. Zatímco žvýkací tabák někdy také zvaný snus obsahuje tabák, nikotinové sáčky ne. Je to jediný rozdíl?

Co jsou to nikotinové sáčky

Nikotinové sáčky jsou ve světě populární, přesto se nejedná o nějakou tradiční věc. Jsou poměrně mladé, pokud to tak můžeme říct. Důvod jejich vzniku najdeme v hledání alternativy pro žvýkací tabák, respektive ostatní tabákové výrobky. Cílem vývoje nikotinových sáčků bylo odstranit tabák, ale zachovat nikotin. A zároveň zajistit chuťový zážitek z užívání. 

Jak jsme zmínili, nikotinové sáčky neobsahují tabák, skládají se z vody, celulózy, xylitolu, nikotinu zahušťovadel a dalších látek. Tím vznikne speciální směs, která se plní do papíru. Následně jsou sáčky postříkány příchutí a příslušným obsahem nikotinu. Nakonec se řezačkou nařezají na příslušné kusy a jsou automaticky plněny do puků. 

Za jejich původem musíme vyrazit do Švédska, což je také mimochodem největší mocnost žvýkacího tabáku. Užívání nikotinových sáčků je naprosto diskrétní. Jsou bez dýmu, bez zápachu a nežlutí zuby. A rovněž nedochází k uvolňování škodlivých látek do těla jako v případě užívání tabákových výrobků v čele s cigaretami nebo snusem. Velkou výhodou nikotinových sáčků oproti žvýkacímu tabáku jsou nejrůznější příchutě. 

Další nespornou výhodou nikotinových sáčků je fakt, že při jejich užívání nemusíte plivat jako v případě snusu. Stejně tak nemusíte sáčky pravidelně žvýkat pro uvolnění chuti. 

 
104 Kč
image 1 Snatch Arctic Mint

Fresh mix mentolu a eukalyptu

104 Kč
image 14 Snatch Frozen

Extrémní mrazivý zážitek

 

Jak je na tom žvýkací tabák

Žvýkací tabák má poměrně bohatší historii. Původně šlo o nasolené smotané listy tabáku, které se vkládaly do ústní dutiny. Postupně se přešlo do automatizované výroby. Nejpopulárnější je snus na území Skandinávii. Ve Švédsku má žvýkací tabák poměrně silnou tradici. Užívá je tam až 12 % obyvatel, což je zhruba 1,1 milionu lidí. Nutno podotknout, že některé podoby snusu jsou na území Evropské unie zakázány, i když země jako například Švédsko, mají jisté výjimky.  V ČR je možné užívat žvýkací tabák pouze v podobě sáčků jako v případě nikotinových sáčků. Můžeme zmínit i další druh snusu, jako je orální tabák, který se na rozdíl od sáčků v ústech rozpouštěl, a nebylo tak třeba při užívání plivat. Právě tento druh je zakázaný. 

Jak probíhá výroba žvýkacího tabáku? Do výroben byste vyrazili převážně do Švédska a USA. Jak probíhá výroba: listy tabáku se usuší, nasolí a nařežou na potřebné kusy. Následně se takto upravený tabák fermentuje a nakonec i sladí. 

Co byste si měli odnést z tohoto článku

  • nikotinové sáčky slouží jako alternativa žvýkacího tabáku
  • sáčky neobsahují tabák, jejich dominantou je nikotin a nejrůznější příchutě
  • nikotinové sáčky jsou diskrétní a za jejich původem byste šli do Švédska
  • při užívání nikotinových sáčků není třeba plivat jako u tabáku
  • žvýkací tabák má bohatší historii a tradici, vyrábí se převážně ve Švédsku a USA
 
Zpět na články
 

Kde všude
koupíte Snatch